”Kongo-Danne” – Vår svenske man på plats

Som ni förstår är detta en enorm fördel för Hope in Action, eftersom Danne kan Kongo Kinshasa. Han behärskar inte bara språket och förstår den kongolesiska kulturen, han vet dessutom exakt vem man skall kontakta och på vilket sätt som Hope in Action kan göra mest nytta. Efter nästan ett helt liv i Kongo får Danne dessutom den respekt i Kongo som han förtjänar.

 

Danne föddes i Afrika, när hans föräldrar rest dit som missionärer, utsända från kyrkorna i Alingsås-trakten på 1950-talet. Danne och hans bror växte upp, mestadels i östra Kongo, och gick i skola där. Detta genererade att de fick många vänner bland Kongoleserna och såg deras livssituation från insidan. De lärde sig ett naturligt förhållningssätt till alla, och såg vad Kongolesernas olikheter inom de olika stammarna betydde för ev. samarbete.  Detta är en otrolig tillgång när man skall arbeta med bistånd där!

Danne1Danne kom hem till Sverige som yngling för att utbilda sig till ingenjör. Här träffade han sin blivande fru Tina, och de hade nog tänkt sig att bilda familj i Sverige.

Men Danne åkte till Kongo Kinshasa för att bygga några skolor. Och när han kom tillbaka dit, kände han att detta är ju hemma för mig! Så han frågade sin unga fru om hon kunde tänka sig att flytta till Kongo, och det svarade hon ja på.

Tillsammans arbetade med olika projekt och Tina blev lika ¨Afrika-biten¨ som Danne. Tina lärde sig språket snabbt och gjorde ett fantastiskt jobb ute i bushen, många gånger helt ensam när Danne var långt iväg och byggde.  Deras 3 barn föddes också i Kongo, och de stannade där i många år.

Heléne Okomdal Holmgren och Susanne Areschoug

Del 1 av 2, forsättning följer HÄR

FOTO: Emanuel Eddyson